Hopp til innhold

Tidligere russer-trener: Mener denne treneren må ha visst om russerdoping

POKLJUKA/ÖSTERSUND (NRK): Russland har over halvparten av de 25 kjente dopingsakene i skiskyting siden 1999. Men det har ikke fått følger for noen av utøvernes trenere.

Vladimir Korolkevich

HVITERUSSISK TRENER: Vladimir Korolkevich ble ny trener for Hviterussland før årets sesong. Da NRK under helgens verdenscup i Slovenia konfronterte han med dopingbeskyldninger, nektet han enhver kjennskap til tidligere dopingtatte utøvere. Til slutt smalt han igjen døra.

Foto: Helge Tvedten / NRK

– Det var ingen doping, sier Vladimir Korolkevich og smeller igjen døren når NRK filmer ham.

NRK har nettopp konfrontert den 63 år gamle skiskyttertreneren med beskyldninger om at han kjente til dopingbruken til to utøvere før Sotsji-OL.

Beskyldningene kommer fra tidligere Russland-trener Wolfgang Pichler.

– Hvis du har to positive dopingprøver i laget ditt, tror jeg ikke noe på at treneren ikke visste om det. Det er min mening, sier Pichler til NRK om sin tidligere kollega Korolkevich.

Wolfgang Pichler

SVENSK SJEF: Wolfgang Pichler er i dag sjef for svensk skiskyting. Tyskeren har vært i skiskyttermiljøet i en årrekke og har blant annet trent Russland.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Underordnet Korolkevich

Saken skapte kaos i russisk skiskyting før OL i Sotsji i 2014.

I november og desember 2013, og i januar 2014, avla henholdsvis russike Jekaterina Jurjeva og Jirina Starykh positive dopingprøver. De ble utestengt fra OL på hjemmebane.

Før OL-vinteren ble det russiske kvinnelandslaget delt i to. Den ene gruppen ble ledet og styrt av Korolkevich, den andre av Pichler. Jurjeva og Starykh tilhørte gruppen til Korolkevich.

Pichler er i dag sjef for svensk skiskyting, men jobbet i totalt tre år for russerne. Han sier han ikke hadde noe med treningsgruppen til Korolkevich å gjøre og hevder han selv verken så doping eller var klar over det i sin tid i Russland, før dopingskandalene sto i kø for russisk skiskyting før Sotsji-OL.

Korolkevich ble ansatt av Russland før OL-sesongen, men etter dopingavsløringene ble han plutselig oppnevnt til leder for OL-troppen. Pichler, som frem til splittelsen av landslaget hadde vært hovedtrener, ble degradert til å være underordnet Korolkevich i OL-oppkjøringen og under mesterskapet.

Vladimir Korolkevich

TIDLIGERE RUSSLAND: Vladimir Korolkevich trente flere av de russiske skiskytterkvinnene under OL i Sotsji. I helgen oppsøkte NRK ham i slovenske Pokljuka.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Hviterussland

Før årets sesong ble Korolkevich ansatt som ny trener for det hviterussiske kvinnelaget.

I helgen var han til stede under verdenscupen i slovenske Pokljuka. NRK forsøkte å gjøre et intervju med 63-åringen utenfor den hviterussiske smøreboden, men han var lite pratevillig på flere spørsmål om hva han vet om dopingsakene i laget hans før OL, og påstanden fra Pichler om at han må ha visst om dem.

Først forsøkte han å unngå å bli intervjuet før NRK fikk fremsatt flere spørsmål om dopingtatte utøvere og Pichlers påstand.

Han smalt raskt igjen døren og hevdet at de to dopingtatte russerne ikke var i hans treningsgruppe. Det er feil, ifølge Pichler.

Og her bekrefter Det Russiske Skiskytterforbundet hvilke utøvere som var i laget hans.

Over halvparten

Jekaterina Jourijeva

UTESTENGT: Russiske Jekaterina Jourijeva avla positiv dopingprøve også i 2008. Hun kom tilbake etter utestengelsen som fulgte, men ble igjen dopingtatt før OL i Sotsji. Nå er hun utestengt til år 2021. Her er hun etter andreplass på jaktstarten i Ruhpolding i januar 2009.

Foto: ALEXANDRA BEIER / REUTERS

Pichler mener Korolkevich er et godt eksempel på et alvorlig problem i internasjonal skiskyting: Ingen dopingavsløringene har fått følger for trenere og ledere.

Ifølge nettstedet dopinglist.com er det 25 kjente positive prøver i skiskyting siden 1999, 14 av dem stammer fra russiske utøvere.

Det er Russland og Ukraina som de siste årene har vært gjengangere i dopingsakene.

En russisk lege ble suspendert i 2003, men har operert i russisk idrett siden, men nå er også de nasjonale antidopingbyråene i Russland og Ukraina blitt suspendert av Verdens antidopingbyrå (WADA).

Vil ha utestengelser

Ola Lunde har hatt miljøet i kikkerten gjennom fire tiår, som løper, trener og deretter som NRKs ekspert. Han er meget kritisk til at han ikke har sett ufrivillige avganger i lederstaben han ser ute på renn, etter alle dopingskandalene.

– Jeg synes dem (IBU) bør kunne sanksjonere mot og utestenge trenere som har utøvere som er dopingtatt, i tillegg til utøvere og medisinsk støtteapparat så vi kanskje kan få ryddet opp i dette en gang for alle, sier Lunde.

Sochi Olympics Biathlon Women Olga Zaitseva, Wolfgang Pichler

2014: Wolfgang Pichler sammen med Olga Zaitseva under OL i Sotsji i 2014. Pichler var da en av flere russiske trenere.

Foto: Gero Breloer / Ap

IBU trenger bevis

Forrige måned ila IBU Russland en bot på nesten én million kroner (100 000 euro) fordi landet har hatt så mange dopingsaker de siste årene.

Detter er foreløpig den strengeste reaksjonen IBU kan gi et forbund.

– Hvorfor har det ikke vært strengere straffer for ledere og trenere enn den boten dere ga Russland?

– Vi må ha bevis. Boten er det høyeste vi har gitt noen gang, men vi har ikke lov til å sanksjonere og suspendere et forbund uten fakta eller bevis. Vår mulighet er å gi en bot på 100 000 euro, sier generalsekretær Nicole Resch i Det Internasjonale Skiskytterforbundet (IBU) til NRK.

Fra og med januar 2016 kan IBU gi bøter på opptil 200 000 euro.

Resch reagerer sterkt på at Pichler er kritisk til IBU.

– Hva tenker du om at Korolkevich fortsatt er i gamet?

– Fordi det er ikke bevis på at han ikke kan være her. Hvis du kan hjelpe oss med å skaffe bevis er vi veldig glade for å samarbeide. Dersom noen tror de kan hjelpe vil vi være de første til å vite det. Det er veldig uprofesjonelt å ta noen uten bevis og vi er ingen uprofesjonell organisasjon, sier Resch og mener Pichler burde komme til dem dersom han har informasjon.

Ringreven Pichler er på sin side ikke imponert over sanksjonsmulighetene til IBU.

– Hva tenker du om at Korolkevich fortsatt er i gamet, Pichler?

– Det er et spørsmål, men ikke et som Russland skal svare på, men IBU. Det er et typisk eksempel på hvordan IBU jobber, sier Pichler som mener en bot på en snau million til Russland er lik ingenting.

Ola Lunde mener det må ryddes opp. Reporter: Nils Christian Manglerød.

VIDEO: Her kan du se Dagsrevy-reportasjen.

Russland: – Vi jobber mot doping

Under verdenscuprunden i Östersund i starten av desember ba NRK det russiske forbundet om en uttalelse til at over halvparten av de kjente positive prøvene stammer fra russiske utøvere.

NRK snakket da med den russiske laglederen Alexandr Kasperovich om saken. Han viste til at det er skiskytterpresidenten Alexander Kravtsov og hans talsmann som skal uttale seg om dette.

– Det russiske forbundet er helt enige i boten som ble gitt til det russiske forbundet. Vi har ingen grunn til anke den, sa Ivan Tugarin, talsmann for det russiske skiskytterforbundet, til NRK da.

På spørsmål om russisk skiskyting jobber bra nok mot doping, svarte han:

– Det russiske forbundet jobber permanent med kampen mot doping og kjemper mot doping. Vi jobber sammen med WADA og Det internasjonale skiskytterforbundet og vi vil fortsette å gjøre alt for å kjempe mot doping. Vi er imot all bruk av forbudte stoffer.

Noe mer enn dette ville ikke talsmannen svare på.

Positive dopingprøver i skiskyting siden 1999 til i dag:

(Lengde på utestengelse i parentes.)

**Jekaterina Jurjeva, Russland (Fire år: 23.12.21 - 23.12.25)

**Jirina Starykh, Russland (Ett år: 23.12.15 - 23.12.16)

**Sergij Sednev, Ukraina (To år: 15.12.14 - 15.12.16)

**Alexander Loginov, Russland (To år: 25.11.14 - 25.11.16)

**Edgars Piksons, Latvia (To år: 28.10.14 - 28.10.16)

**Evi Sachenbacher-Stehle, Tyskland (Seks mnd: 17.02.14 - 17.08.14)

**Jirina Starykh, Russland (To år: 23.12.13 - 23.12.15)

**Jekaterina Jurjeva, Russland (Åtte år: 23.12.13 - 23.12.21)

**Karolis Zlatkauskas, Litauen (19.12.13 - 19.12.15)

**Mariya Chelocheva, Hviterussland (18.03.13 - 17.03.15)

**Nina Vorobyova, Russland (20.03.12 - 20.03.14)

**Oksana Khvostenko, Ukraina (13.03.11 - 13.03.12)

**Andrei Prokunin, Russland (To år: 19.03.09 - 19.03.11)

**Veronica Timofeeva, Russland (To år: 19.03.09 - 19.03.11)

**Albina Akhatova, Russland (To år: 05.12.08 - 05.12.10)

**Jekaterina Jurjeva, Russland (To år: 04.12.08 - 04.12.10)

**Dmitri Yaroshenko, Russland (To år: 03.12.08 - 03.12.10)

**Wolfgang Rottmann, Østerrike (To år: 16.07.07 - 15.07.09)

**Wolfgang Perner, Østerrike (Livstid: Fra 18.02.2006)

**Olga Medvedtseva Pyleva, Russland (To år: 13.02.06 - 12.02.08)

**Albina Akhatova, Russland (Advarsel: Gitt 13.03.2003)

**Tatiana Popova, Russland (Tre mnd: 24.01.03 - 24.04.13)

**Vadim Sashurin, Hviterussland (15 mnd: 13.09.02 - 13.12.03)

**Outi Kettunen, Finland (To år: 09.12.00 - 09.12.02)

**Steen Madsen, Canada (Fire år: 19.11.1999 - 15.05.2000)

Kilde: www.dopinglist.com

Siste nytt

  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP
  • Casper Ruud briljerte i Madrid

    Casper Ruud herjet med briten Cameron Norrie på rødgrusen i 3. runde av Madrid Open i tennis. Det var hans 31. seier for året.

    Snarøya-mannen er med god margin spilleren med flest enkeltseirer på ATP-touren så langt i år. Han har fem flere enn Jannik Sinner på 2.-plass.

    Mandag var Ruud klart best så å si hele veien. Han nedsablet Norrie med sifrene 6-2, 6-4 og revansjerte Australian Open-exiten fra januar. Den gang vant briten 3-1 i sett.

    Senere i uken skal Ruud opp mot Felix Auger-Aliassime fra Canada i åttedelsfinalen.

    Nylig tok 25-åringen sin største seier i karrieren ved å vinne ATP500-turneringen i Barcelona. Alle hans ti første ATP-titler kom på 250-nivået.

    Nå sikter Ruud seg inn på ATP1000-suksess i Madrid.

    (NTB)

    Zu-fKyPYJV4
    Foto: Reuters
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal